Logga in för att spara produkter och material i dina listor.
I valet av material för golv och väggar i våra hem, spelar inte bara estetiken en avgörande roll utan även de tekniska aspekterna. Kakel och klinker är två vanligt förekommande material som används för att skapa slitstarka och visuellt tilltalande ytor. Utöver detta står vi inför beslutet om vi föredrar blanka eller matta ytor, där varje alternativ har sina unika fördelar och uttryck. Men vad är egentligen skillnaden på kakel och klinker, och vad behöver du till ditt hem? Vi har samlat tips och råd inför ditt projekt.
Vill du få en snabb överblick? Kolla in sammanfattningen längst ner!
Kakel och klinker är två begrepp som ofta används inom bygg- och inredningsvärlden, och det är lätt att förväxla dem. Dock representerar de två olika typer av keramiska material, och deras användningsområden och egenskaper skiljer sig åt. Kakel och klinker skiljer sig åt i hur de tillverkats, vart de kan användas och kan ha olika typer av ytstrukturer. Läs vidare för att lära dig skillnaderna och få reda på vilken du bör använda.
Kakel är gjort av lergods och bränns vid höga temperaturer. På så sätt får kaklet en kompakt struktur och en slät yta. Kakelplattor kan också både vara glaserade och oglaserade, detta gör att kakelplattans utseende kan variera. Glaserad, då är den något blankare och om den är oglaserad är den något mattare i sitt utseende.
Klinker är också tillverkat av lera men bränns i ännu högre temperaturer än vad kakel gör. Detta resulterar i ännu tätare plattor och gör att klinker passar i miljöer som utsätts för mycket slitage så som golv i kök och hall.
Kakel och klinker är båda tillverkade av naturliga och återvinningsbara material, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ för ditt hem. De har lång livslängt och minskar på så sätt behovet av ett regelbundet utbyte och minskar på så sätt också avfall.
Kakel används på väggar, ofta i kök och badrum. Kakelplattor är något skörare vilket gör att dessa plattor inte lämpar sig för att läggas på golv då de kan spricka. Kakel kan du använda på hela väggar, som dekorativa inslag eller varför inte som stänkskydd i köket? Med sin släta yta är kakel lätt att rengöra och ger en elegant finish. Perfekt att ha både i kök och badrum som är rum som vi lätt vill kunna rengöra från det vardagliga användandet. Utöver att kakel är lätt att rengöra finns det många olika typer, färger och former att välja mellan vilket ger dig oändliga möjligheter att skapa ett hem efter just din tycke och smak.
Klinker är främst känt för sin hållbarhet och slitstyrka och används därför främst på golv, detta för att lergodset är tätt och har en låg vattenabsortion. Perfekt att ha i hallen, köket och badrummet. Precis som kakel är också klinker lätt att hålla rent vilket gör det optimalt för din hall där det kan vara mycket spring med smutsiga skor. Utöver att lätt torka av är klinker också tåligt mot repor. En annan fördel med klinker är att det går att sätta på både golv och vägg, ett snyggt sätt att få en enhetlig och lyxig känsla i dina rum.
En annan lyxig fördel är att all klinker köpt på Höganäs Kakel fungerar till golvvärme. En viss typ av klinker är också frostbeständig och kan därför även användas utomhus. För att få hjälp med vilken klinker som du kan använda utomhus, besök gärna någon av våra butiker.
Kakel har oftare en slätare och mer blank yta, särskilt om den är glaserad. Detta ger en ljus och reflekterande yta, vilket passar perfekt för mindre ytor för att ge en mer öppen känsla. Kakels yta kan variera, detta beroende på hur och om den är glaserad. Det finns både “glossy” och “matta” kakelplattor där de som är glossy har en glansigare yta. Ett läckert alternativ för ditt hem kan vara att blanda glansiga och matta kakelplattor på väggen, skapar ett dynamiskt mönster som varierar i solljuset.
Klinker har en något mer texturerad yta och kan vara antingen blank eller matt. Den texturerade ytan kan ge en mer naturlig och rustik känlsa, samtidigt som den är praktisk för att unvika halka.Det finns olika klasser på klinker, olika grad på dess halkdäpmning samt på glasyrernas slitstyrka. För halkdämpning används “R-värde” och för glasyrens slitstyrka används “PEI”. Detta kan vara bra att undersöka beroende på hur våta samt hur trafikerade golvytorna kommer att vara, så att du väljer ett klinker som kommer hålla över tid och lever upp till dina förväntningar.
Kakel:
Tillverkning: Kakel tillverkas av lergods och bränns vid höga temperaturer för att få en kompakt struktur och slät yta. Det kan vara glaserat eller oglaserat, vilket påverkar dess utseende.
Användningsområde: Kakel lämpar sig för väggar, särskilt i kök och badrum. Dess släta yta gör den lätt att rengöra och ger en elegant finish. Och det finns många färger och former att välja mellan.
Ytstrukturen & utseende: Kakel har oftast en slät och blank yta, särskilt om det är glaserat. Det ger en ljus och reflekterande yta, passande för mindre ytor för att skapa en öppen känsla.
Klinker:
Tillverkning: Klinker tillverkas också av lera men bränns vid ännu högre temperaturer än kakel, vilket resulterar i tätare och hållbarare plattor. Den passar bra i miljöer med högt slitage som kök och hall.
Användningsområde: Klinker används främst på golv på grund av dess hållbarhet och låga vattenabsorption. Det är lätt att hålla rent och tåligt mot repor. Vissa typer kan även användas utomhus eller med golvvärme.
Ytstrukturen & utseende: Klinker har en texturerad yta som kan vara antingen blank eller matt. Det ger en naturlig och rustik känsla, samtidigt som det är praktiskt för att undvika halka. Klinker klassificeras med “R-värde” för halkdämpning och “PEI” för slitstyrka.
Både kakel och klinker är tillverkade av naturliga och återvinningsbara material, vilket gör dem miljövänliga och har lång livslängd, minskande behovet av utbyte och avfall.
Utöver kakel och klinker finns det andra begrepp som också kan dyka upp. Så som Mosaik och Granitkeramik. Här kan du läsa kort om de båda:
– Går ofta att montera på golv och vägg
– Levereras på ark
Mosaik är små keramikplattor som sitter tillsammans på ett nät, ett så kallat ark. Mosaikark som har papper på framsidan kan användas i blöt miljö men finns den på baksidan så kan den inte användas i blöt miljö.
– Hårda golvplattor
– Extremt slittåligt
– 100% keramisk produkt
Granitkeramik är tätsintrade och hårda golvplattor med låg vattenabsortion. Detta innebär att granitkeramikplattor kan användas inomhus så väl som utomhus. Finns både glaserade och oglaserade.
Vill du veta mer? Då tipsar vi om BRKs film om kakel och klinker!
Badrumsinspiration | Vardagsrumsinspiration | Kökssinspiration | Sortiment
Kundservice | Arkitektsupport | Höganäs Kakelcenter | Återförsäljare | Bygghemma.se | Stonefactory.se